Uitbraak hepatitis A

Hepatitis B vaccinatie
Hepatitis B is een ernstige soa. Het is veel besmettelijker dan hiv en kan onder meer via bloed en sperma worden overgedragen. Een infectie met hepatitis B kan leiden tot ernstige leverziekte. Je kunt je beschermen tegen hepatitis B door je te laten vaccineren. Dat kan gratis en is gemakkelijk geregeld via de GGD.

Regel direct een afspraak voor gratis hepatitis B-vaccinatie bij de GGD.


Hepatitis A
Niet alleen hepatitis B, maar ook hepatitis A komt vaak voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het is minder ernstig, maar kan je wel dwingen om het maandenlang rustig aan te doen.

Hepatitis A is zeer besmettelijk en wordt overgebracht via ontlasting. Rimmen (kontlikken) is dus een risico. Maar ook vingeren en fisten (vuistneuken) kan tot besmetting leiden. Infectie vindt ook plaats via besmet water, of via wc’s, wasbakjes, handdoekjes of kranen die met poep in aanraking zijn gekomen. Sinds de tweede helft van 2016 is er een uitbraak van hepatitis A onder homoseksuele mannen.

Klik hier voor meer informatie over hepatitis A en de uitbraak op de website van het RIVM.

Vaccinatie tegen hepatitis A
Tegen hepatitis A kun je je ook laten vaccineren. Deze vaccinatie is niet gratis maar wordt afhankelijk van je zorgverzekering wel (deels) vergoed. Er bestaat een losse hepatitis A vaccinatie, maar als je nog geen vaccinatie tegen hepatitis B hebt gehad kun je ook een combinatie vaccinatie krijgen. Deze heet Twinrix. en beschermt tegen hepatitis A én B. Vraag ernaar als je voor je gratis hepatitis B-vaccinatie naar de GGD gaat. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie.

Ben je al tegen hepatitis B gevaccineerd, maar nog niet tegen A, dan kan je tegen betaling je laten vaccineren via de afdeling reizigersadvisering. Telefoon 088-0100530

Team Seksuele Gezondheid