Seks en het coronavirus

Bron: website Man tot Man

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) is géén soa. Maar je kunt het wel krijgen of doorgeven als je seks hebt. Lees hier onze antwoorden op vragen die we krijgen over het coronavirus.

Ga direct naar:
Maatregelen
Seks tijdens corona
Testen en behandelen soa’s
PrEP, HIV en corona
Overdracht van coronavirus via seks
Coronavirus en betaalde seks

Let op: Iedereen in Nederland wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden! Heb dus geen seks. Je partner met wie je in huis woont vormt een uitzondering. Seks met jezelf of op afstand (bijvoorbeeld via videobellen) kan wel.

Deze informatie is gebaseerd op de huidige medische kennis over het coronavirus en de maatregelen van de Nederlandse overheid. Deze tekst wordt bijgewerkt wanneer er nieuwe informatie bekend is. Algemene informatie over het coronavirus vind je bij het RIVM.

De belangrijkste maatregelen tegen het coronavirus

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel:

 • Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen
 • Heb dus ook geen seks
 • Een uitzondering vormt je partner die bij je in huis woont
 • Bijeenkomsten van meer dan 3 personen zijn vanaf 23 maart 2020 tijdelijk verboden. Mensen die samen eenhuishouden vormen mogen natuurlijk wel samen zijn
 • Blijf thuis als je lichte klachten hebt, dus ook bij keelpijn of verkoudheid – ga niet naar je werk en heb geen seks. Heb je klachten én koorts? Dan moeten ook je huisgenoten thuisblijven 
 • Je mag naar buiten als je geen symptomen hebt. Houd 1,5 meter afstand tot anderen. 
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie:
De nieuwe maatregelen, inclusief uitzonderingen, vind je hier.
Algemene informatie over het virus en wat je moet doen bij symptomen vind je bij Thuisarts.

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben. Je partner met wie je in huis woont vormt een uitzondering. Want je bent in één huishouden sowieso dicht bij elkaar.


Mijn partner is ziek. Mogen we nog seks hebben?

Bij symptomen die kunnen duiden op een corona-infectie moet je zoveel mogelijk afstand houden. Geen seks dus. Ook niet bij lichte klachten. Als je partner al 24 uur geen klachten meer heeft, kan hij als genezen worden beschouwd. Lees hier wat jullie moeten doen als één van jullie klachten krijgt.


Ik woon niet samen met mijn partner. Mogen we toch seks hebben?

Volgens de richtlijnen mogen jullie tijdelijk geen seks hebben met elkaar. Maar als jullie in dezze periode regelmatig bij elkaar over de vloer komen, samen slapen enzovoorts, zijn jullie al dichtbij elkaar. Seks vormt dan geen extra risico. Let goed op symptomen. Als één van jullie symptomen heeft die op het coronavirus kunnen duiden, blijf dan ieder in je eigen huis totdat deze symptomen 24 uur lang niet zijn voorgekomen. Doe dit ook bij lichte symptomen zoals een verkoudheid. Is één van jullie ouder dan 70 jaar of heeft één van jullie een verzwakte afweer of longklachten? Dan is het extra belangrijk om je partner te beschermen: beperk je contacten met anderen en eventueel ook met elkaar, je wilt het virus niet bij je partner thuis brengen.


Kan ik seks hebben met andere mensen dan mijn eigen partner?

Nee. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt iedereen opgeroepen om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook voor seksuele contacten. 

Ik vind het moeilijk om nu geen seks te hebben. Wat kan ik doen?

Dit is voor iedereen een vreemde periode waar we niet aan gewend zijn. Masturberen en seks op afstand (webam/videobellen) bieden misschien uitkomst. Wat betreft seks in coronatijd kun je worstelen met zaken als:

 • Geen seks hebben
 • Schuldgevoelens als je wel seks hebt gehad
 • Onenigheid met je partner over hoe streng jullie met de overheidsmaatregelen willen omgaan
 • Moeite met samen de hele dag thuis zitten
 • Afstand tussen jou en je partner

Voor dit soort zaken kun je praten met onze collega’s van de Aids Soa Infolijn. Klik hier voor de contactinformatie en openingstijden. 

Ben je iemand die vaak chems/drugs bij de seks gebruikt en heb je daar nu last van? Check dit artikel


Sauna’s en seksclubs zijn gesloten. Is het verstandig om thuisfeestjes te bezoeken/organiseren voor seks?

Nee. Alle bijeenkomsten met meer dan drie personen zijn voorlopig verboden. Als je met meerdere personen bij elkaar bent, moet je 1,5 meter afstand houden. Je kunt niet weten of jij of iemand anders met het coronavirus rondloopt op een feestje. Ga dus voorlopig niet naar seksfeestjes. 

Kan ik me nog laten testen op hiv en soa’s bij mijn GGD?

GGD’en zijn bezig met het bestrijden van het coronavirus. Daarom zijn de test- en behandelmogelijkheden voor soa’s op dit moment beperkt. Sommige GGD’en hebben hun soapoli helemaal gesloten en zijn alleen open voor echt spoedeisende zaken. Kijk op de website van jouw GGD voor actuele informatie.


Kan ik me nog laten testen op hiv en soa’s via Man tot Man Testlab?

Helaas is ook Testlab op veel plaatsen tijdelijk gesloten vanwege het coronavirus. In de regio’s Den Haag, Rotterdam en Gelderland-Zuid is Testlab tijdelijk gesloten. In Amsterdam en Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe) is Testlab nog actief. Houd er rekening mee dat het langer kan duren voordat je resultaten binnen zijn. Het kan ook langer duren voordat je terecht kunt voor behandeling van een soa bij een positieve uitslag.


Waar/hoe kan ik mij nu laten testen op soa’s en hiv?

Wil je gewoon je halfjaarlijkse soa-check doen? Stel die dan uit tot een later tijdstip. 

Twijfel je of je een soa hebt? Doe eerst de soa-check en de Symptomenchecks van Hebikhiv.nl en Syfilistest.nl. Zo kun je beter inschatten of een afspraak of een soa-test echt nodig is. 
 
Ben je gewaarschuwd of heb je klachten van een soa? Volg dan deze stappen:

 1. Kijk eerst of je gewoon bij jouw GGD of huisarts terecht kan. Bij de huisarts worden je soa-consult en eventuele behandeling van je eigen risico van je zorgverzekering afgehaald. 
 2. Lukt dit niet, dan kun je een van deze twee betrouwbare soa-thuistesten doen: Soapoli-online.nl of Saltrodirectlab.nl. Let op: deze zijn niet gratis en betaal je uit eigen zak. Blijkt uit de test dat je een soa hebt? De aanbieders van de thuistesten helpen je om de juiste behandeling te krijgen. Vaak zal dat via je eigen huisarts of GGD zijn.

Wil jij je laten testen op hepatitis C? Dit kan via de thuistest van NoMoreC.nl.

Beschermt PrEP tegen COVID-19?

Nee, er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het corona-virus krijgt of dat je er sneller van geneest als je PrEP gebruikt. Dit gerucht is ontstaan doordat er geëxperimenteerd is met hiv-remmers als onderdeel van de behandeling van het coronavirus. De hiv-remmers in PrEP zijn niet dezelfde. PrEP werkt dus niet tegen het coronavirus. Huisartsen en GGD’en zijn momenteel overbelast. Bel hen dus alsjeblieft niet met deze vraag. 

Kan ik stoppen met PrEP, nu ik toch even geen seks heb?

Ja, je kunt altijd stoppen met PrEP en later weer beginnen. Hier is geen toestemming van een arts voor nodig. Let wel hierop:

 1. Stop pas met PrEP 2 pillen na de laatste keer dat je seks had
 2. Als je weer wilt beginnen, begin dan met 2 pillen tegelijk. Als je maar 1 pil neemt en daarna seks zonder condoom hebt, ben je onvoldoende beschermd tegen hiv
 3. Als je tussen het stoppen met PrEP en het weer beginnen met PrEP seks hebt, gebruik dan een condoom. Heb je seks zonder condoom gehad terwijl je geen PrEP gebruikte? Dan moet jij je eerst opnieuw laten testen op hiv voordat je weer met PrEP kunt beginnen.

Meer informatie over PrEP vind je op Mantotman.nl/prep

Beschermen andere hiv-medicijnen tegen het nieuwe coronavirus?

De combinatie van hiv-remmers lopinavir en ritonovir als middel om corona-infecties te bestrijden is onderzocht in een Chinese studie die zojuist is afgerond. In deze studie zijn geen significante effecten op ziekteverloop en sterfte gevonden. Er wordt meer onderzoek gedaan naar het eventuele effect van verschillende hiv-remmers op het corona-virus. 

Zijn mensen met hiv vatbaarder voor het coronavirus?

Er is geen bewijs dat mensen met hiv (die onder behandeling zijn) vatbaarder zijn voor het coronavirus dan andere mensen. Ook beschermt je hiv-medicatie niet tegen infectie met het coronavirus. Voor mensen met hiv gelden dus dezelfde gezondheidsadviezen als voor iedereen. Zorg er wel voor dat je voldoende hiv-medicatie in huis hebt en op tijd een nieuw recept aanvraagt. Mensen met een laag aantal CD4-cellen vallen wel in de risicogroep voor het nieuwe coronavirus. Meer info hierover vind je bij de Hiv Vereniging.

Is het coronavirus overdraagbaar via seks?

Of het coronavirus overdraagbaar is via sperma of voorvocht is niet bekend. Zoenen met iemand die het coronavirus heeft kan wél tot overdracht leiden. Net als het aanraken van besmette oppervlakken, waarna je je vinger in je mond stopt (vandaar het advies om vaker je handen te wassen). En simpelweg door dichtbij iemand te zijn die het virus heeft.

Het coronavirus is dus geen soa. Maar je kunt het wel krijgen wanneer je seks hebt met iemand die het virus heeft. Net zoals je een normale griep kunt krijgen als je seks hebt met iemand die de griep heeft.

Vormt anale seks een extra risico?

Er is geen bewijs dat anale seks een groter risico met zich meebrengt op overdracht van het coronavirus dan andere seks.

Hoe zit het met tongzoenen?

Het virus is overdraagbaar via tongzoenen. 

Is het risico op infectie met het coronavirus in de homosauna of darkroom groter? 

(gay) Sauna’s en seksclubs zijn voorlopig gesloten. Ben je in een ander land waar deze zaken nog open zijn? Dan is het beter om deze niet te bezoeken. Met meerdere mensen dicht op elkaar zijn in één ruimte vergroot de kans op overdracht, of dit nu in een seksruimte is of op een andere plek.

Ben ik kwetsbaarder voor het coronavirus als ik brak ben na een weekend met drugs, alcohol en weinig slaap?

Er is geen bewijs dat een heftig weekend met drugs en alcohol direct van invloed is op de kans op een corona-infectie en ook niet op de heftigheid van symptomen. Er zijn wel aanwijzingen dat roken zorgt voor ernstigere symptomen.

Gebruik je heel vaak drugs en/of alcohol? Dan kan het zijn dat je een verzwakte afweer hebt gekregen. Hierdoor ben je minder goed bestemd tegen het coronavirus. Heb je er moeite mee om nu minder drugs/chems te gebruiken? Kijk dan hier voor advies.

Kan ik nog geld verdienen met seks?

Iedereen in Nederland wordt gevraagd om tot 28 arpil 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Dat betekent dus ook: geen seks. Als je wel eens bijverdiend door je te laten betalen voor seks, is het verstandig om voorlopig een andere bron van inkomsten te vinden. Webcamseks is een veilige optie. Bedrijven waar seks wordt gefaciliteerd zijn in ieder geval tot 28 april 2020 gesloten.

Als je sekswerker bent en je inkomen is onzeker in deze periode, dan raden we je aan om contact op te nemen met het Dutch Emergency Fund. Wil je dit fonds graag ondersteunen? Dan kun je doneren via www.dutchemergencyfund.nl. Sekswerkers die als zelfstandig ondernemer geregistreerd staan kunnen aanspraak maken op de noodregeling van de overheid.

Is het risico op coronavirus groter als ik betaal voor seks?

Voor seks tegen betaling geldt hetzelfde als voor seks in het algemeen. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Dat betekent dus ook: geen seks.