Verschillende relaties

Iedere relatie is weer anders en kend zijn eigen regeltjes. Als we dan toch een algemene onderverdeling moeten maken dan krijg je de volgende soorten relaties. Let wel, dit zijn een aantal voorbeelden maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

Relaties

Er zijn verschillende soorten relaties mogelijk. Hieronder zie je er een aantal.

Monogame relatie

Je hebt dan een relatie waarbij je geen seks hebt met iemand anders dan je partner. Doe je dit wel dan heet dat vreemdgaan, en dat wordt niet op prijs gesteld door je partner. Spreek wel met elkaar af wat bij jullie onder vreemdgaan wordt verstaan.

Open relatie

Je hebt een relatie waarbij je wel seksueel contact mag hebben met iemand anders. Maar binnen een open relatie zijn er ook weer verschillende vormen. Mensen die kiezen voor deze relatie spreken vaak af wat wel en niet mag binnen een open relatie. Je kunt dan onder andere denken aan:

  • Alleen seks met iemand anders als jullie samen zijnJe kunt dan seks hebben met iemand, maar alleen als je partner erbij is. Je spreekt dan over een trio of over groepseks. Seks met iemand anders wanneer je partner er niet bij is, dat is uit den boze.
  • Seks met iemand anders zonder partner. Wel of niet aan elkaar vertellenBinnen een open relatie kun je ook afspreken dat je wel seks mag hebben met iemand anders, ook wanneer je partner er niet bij is. Vaak wordt er dan wel afgesproken of je dit aan elkaar verteld of niet.
  • Alleen seks met iemand anders van het andere geslachtDit komt wel eens voor wanneer jij, je partner of jullie beiden biseksueel zijn. Heb je een jongen/jongen relatie dan mag je wel met een vrouw naar bed. Bij meisje/meisje met een man. Vaak wordt hiervoor gekozen omdat een biseksueel iemand toch iets kan “missen” bij het hebben van een relatie.

Let erop dat je bij een open relatie ook vreemd kunt gaan. Sommige vinden het fijn om de vrijheid te hebben van een open relatie. Anderen vinden het helemaal niks. Als jij en je partner hierin verschillen is het soms een uitdaging om hierin een goede middenweg te vinden.

Seksrelatie

Je hebt geen echte vaste relatie met iemand maar je hebt wel een vaste partner waarmee je seks hebt. In deze relatie is geen plaats voor liefde. Sterker nog, vaak wordt deze relatievorm stopgezet als blijkt dat de een wel verliefd is geworden op de ander.

Vormen binnen een relatie

Als je een relatie hebt, dan heb je die op een van de volgende manieren

Lat relatie

Je hebt een vaste relatie met iemand maar omdat je je vrijheid (nog) niet wilt opgeven, woon je nog niet samen. LAT is een afkorting uit het engens en betekend “Living Apart Together” (Leef Apart Samen, Apart samenwonen).

Relatie op afstand

Je hebt een relatie met iemand die ver weg woont. Dit kan aan de andere kant van Nederland zijn maar ook met iemand in het buitenland. Vaak zie je elkaar weinig, en is het contact vaak via telefoon en internet.

Samenwonen

Als je echt veel van elkaar houd dan wil je de hele dag bij elkaar zijn. Niets is fijner om na een lange dag school of werk thuis te komen en samen de avond te delen met je vriend of vriendin. Samenwonen is een grote stap. Je betaald samen huur of hypotheek en je moet jezelf en je partner onderhouden (eten, drinken en huisje schoonhouden).

Getrouwd

Echte liefde wordt ooit eens verzegeld door een ring. Althans, als jullie dat willen, Trouwen voor een homoseksueel koppel is tegenwoordig mogelijk en vele homokoppels zijn al in het huwelijksbootje gestapt.