Is mijn kind homo?

Accepteren
Misschien hebt u moeite het te accepteren dat uw kind homoseksuele gevoelens heeft. Dit is helemaal niet erg. Veel ouders moeten eerst wennen aan dit idee en zullen het een plekje moeten geven. Toekomstbeelden zullen (moeten) worden aangepast (trouwen, kinderen e.d). Uw kind heeft zelf ook moeten wennen aan het idee dat hij of zij andere gevoelens heeft dan wat als normaal wordt beschouwd.

Het gebeurd vaak dat kinderen al langere tijd weten dat ze homoseksuele gevoelens hebben, ver voordat ze het vertellen aan hun ouders. Ook kinderen hebben er in het begin moeite mee. Ze ontdekken vaak al op jongere leeftijd dat ze andere gevoelens hebben die niet door mensen in hun omgeving gedeeld wordt. Voor veel jongeren is dit dan ook een vervelende periode waarbij ze veel onzekerheid en angst kunnen voelen. Onzeker of het wel normaal is wat ze voelen en bang voor wat andere mensen er van zouden vinden. Dat uw kind het aan u verteld heeft is voor uw kind een zware stap geweest en ook belangrijk. Vaak heeft uw kind er lang mee gelopen voordat hij of zij de moed had het aan u te vertellen. Voor uw kind is het belangrijk dat hij of zij weet dat u achter hem of haar staat. Dat u hem of haar steunt en ergens terecht kan. Probeer te voorkomen dat uw kind een schuldgevoel krijgt of heeft. Want ook uw kind heeft rekening gehouden wat het voor u betekend nu u weet van zijn of haar homoseksualiteit.

Vaak zijn ouders niet de eersten die het horen. Uw kind kan dan al veel verder zijn met de verwerking dan u. U mag ervan uitgaan dat uw kind veel meer weet over homoseksualiteit dan u. Praat met uw kind erover. Niet zozeer om uw kind te vertellen wat goed of fout is, maar om er zelf ook beter bekent mee te raken. Uw kind kan u vertellen wat het voor hem of haar betekend. Of hij of zij het er gemakkelijk mee heeft, of juist moeilijk. Laat uw kind weten dat u er voor hem of haar bent en klaarstaat. U zult merken dat u er steeds meer aan het idee gewend raakt en accepteert.

Angsten
Veel ouders voelen een vorm van angst wanneer ze horen dat hun kind homoseksuele gevoelens heeft. Vragen als “kan hij/zij gelukkig worden” of “kan hij/zij nu veel problemen verwachten” komen vaak naar voren.

Dergelijke vragen zijn begrijpelijk maar niet nodig. Uw kind kan net zo gelukkig worden als wanneer deze heteroseksueel zou zijn geweest. Uw kind zal nagenoeg hetzelfde zijn als voordat u wist van zijn of haar seksuele voorkeur. Uw kind zal net als ieder ander verliefd worden, houden van, een relatie kunnen hebben of zelfs trouwen en kinderen kunnen nemen (adopteren).

Wat verandert er voor mijn kind
Voor uw kind zal er niet veel veranderen. Uw kind wist immers al voor langere periode dat hij of zij homoseksuele gevoelens heeft. Natuurlijk zullen er situaties ontstaan waarbij homoseksualiteit een rol gaat spelen. En soms zullen deze minder prettig zijn. Maar uw kind zal naarmate hij vaker met deze situaties te maken krijgt er steeds beter mee om kunnen gaan.

Homowereld
Mogelijk hebt u wel een beeld zoals de homowereld eruit zal zien. Het extravagante, het bloot en de vele losse contacten die de media soms schept is beeld die niet realistisch is. Dit is eigenlijk ook wel logisch want een homowereld die precies zo is al de heterowereld heeft geen nieuwswaarde. De heterowereld heeft net als de homowereld een klein aantal die er een excentrieke levensvorm op na houdt. Of u dit goed- of afkeurt is natuurlijk een persoonlijk iets maar het is wel goed om te weten dat de meeste homoseksuele er een zelfde levensvorm op nahouden als heteroseksuelen.

Kan ik er met iemand over praten?
Ja, u kunt een afspraak maken met één van onze voorlichters. Vul hiervoor het contactformulier in!