Fakers op internet

Het kan heel leuk zijn om via het internet met andere mensen in contact te komen. Toch moet je altijd op je hoeden zijn. Er zijn ook fakers op het net!

Een faker is iemand die zich op het Internet anders voordoet dat wie hij of zij in werkelijkheid is. Je hebt fakers die een gelogen profiel hebben met mogelijk zelfs foto’s van andere mensen. En je hebt fakers die zeggen dat ze een bepaalde date (vriendschappelijk) zoeken terwijl ze in het echt uitzijn op een ander soort date (seksdate). Het komt dan ook wel eens voor dat er een afspraak gemaakt wordt en dat iemand niet komt opdagen of er ineens totaal anders uitziet dan op de foto die in eerste instantie gegeven was.

Hoe kun je een faker herkennen?

Het is moeilijk een faker te “ontmaskeren”. Al kun je de kans wel verkleinen dat je een afspraak maakt met een faker.

Spreek niet te vroeg met iemand af

Als je voor het eerst met iemand chat is dit niet het moment om meteen een afspraak te maken. Fakers hebben vaak geen zin in meerdere chatsessies. Ook gebruiken fakers hun chatprofiel vaak maar eenmalig. Als je merkt dat dezelfde persoon onder verschillende profielen inlogt, is de kans groot dat het hier om een faker gaat. Pas op als een profiel nieuw is. Er bestaat een kans dat dit een faker is.

Leer iemand eerst beter kennen

Het is moeilijk voor een faker om langere tijd zich anders voor te doen. De kans op fouten wordt groter, en dan vooral in de details die verteld worden.

Beide een webcam? Gebruik deze een keer!

Fakers willen zichzelf niet laten zien. Als je de mogelijkheid hebt kun je vragen elkaar eens te zien via de webcam. Zo weet je meteen hoe de ander eruit ziet. Als je weet dat de ander een cam heeft maar die komt steeds met een smoes van “hij werkt niet”, dan is de kans aanwezig dat het hier om een faker gaat

Wissel telefoonnummers uit

Fakers geven niet graag hun persoonlijke gegevens vrij, dus ook geen (mobiel) telefoonnummer. Zeker als je met iemand wilt afspreken is het aan te raden elkaar een keer gesproken te hebben. Een stem geeft je al veel informatie. Als de ander niet zijn of haar telefoonnummer geeft, mag je er rekening mee houden dat je mogelijk te maken hebt met een faker.