Ben ik homo?

Het lijkt een simpele vraag. Heb ik, of kan ik homoseksuele gevoelens hebben? Maar zoals je misschien zelf al gemerkt hebt kan het een vraag zijn die moeilijk te beantwoorden is. Want wanneer ben je homoseksueel? En waar moet je aan “voldoen” om jezelf homoseksueel te kunnen noemen? Misschien klinkt het vreemd maar ook heteroseksuelen twijfelen soms aan hun seksuele geaardheid. Hier gaan we onderaan de pagina nog wat dieper op in.

Ben ik homo of biseksueel?
Het is onmogelijk om voor jou te bepalen of je homo of biseksueel bent of kunt zijn. Wel kunnen we zeggen dat je niet voor niets zult twijfelen aan je geaardheid en dat je niet voor niets op deze en misschien andere informatie pagina’s aan het kijken bent. Je hebt een reden om aan je persoonlijke geaardheid te twijfelen. Dat je denkt dat je het mogelijk zou kunnen zijn geeft al aan dat je het antwoord open laat en dat je dus rekening houd dat je homo of biseksueel zou kunnen zijn. Maar waar komt dit vandaan? Vloeit dit voort uit een soort voorgevoel dat je hebt? Of heb je er een directe aanleiding voor om te denken dat je het zou kunnen zijn? Anders gezegd, Wat is de reden waardoor jij denkt dat je homo of biseksueel zou kunnen zijn?

Redenen waarom je het zou kunnen zijn
Er zijn veel redenen waardoor mensen (gaan) twijfelen aan hun seksuele geaardheid. Hier een klein rijtje met enkele redenen die anderen (en misschien jij) aangeven als een mogelijke reden:

– Gevoel
– Vermoeden
– Opgewonden raken door een persoon of alleen door een bepaald geslacht
– Seksuele ervaring
– Alleen kunnen denken aan een persoon of personen van een bepaald geslacht
– Verliefd op iemand
– Dromen van iemand
– Anderen zeggen dat ik homoseksueel ben

Jij bent de enige die gehoor kan geven aan de reden waarom jij denkt dat je een gay of bi zou kunnen zijn. Je kunt alleen achter het antwoord komen door eerlijk tegen jezelf te zijn. Probeer te voorkomen dat je al gaat nadenken over wat anderen er eventueel van kunnen denken. Wat jij voelt is nu het belangrijkste. Die anderen komen later wel. Pas als je alleen luistert naar jezelf en gehoor geeft aan je gevoelens en mogelijke seksuele verlangens, kom je achter het juiste antwoord op je vraag.

Genoeg redenen om het niet te zijn
Misschien heb je naast de redenen waarom je mogelijk homo of biseksueel zou zijn, ook wel een aantal redenen waarom je het niet zou (kunnen) zijn. Deze redenen maken het misschien alleen maar moeilijker. De redenen kunnen hetzelfde zijn als het lijstje hierboven. Maar gebruik je het misschien als bescherming? Ik kan niet homo zijn want ik houd ook van een meisje. Dat kan zeer zeker en mogelijk voel je ook echt wat voor die meid. Maar kan het ook geen goede vriendschap zijn die je met haar hebt?

Hoe kan ik er het beste achterkomen?
Als je twijfelt aan je geaardheid is het goed om erachter te komen waarom je twijfelt. Maar je moet dan wel eerlijk zijn tegen jezelf. Een vermoeden is niet voldoende om te kunnen zeggen of je wel of niet homo of biseksueel bent. Je moet de “omdat” kunnen invullen. Als je een vermoeden hebt omdat je als jongen alleen andere jongens leuk vind, dan is de kans groot dat je homoseksuele gevoelens hebt. Hetzelfde kan gelden als je verliefd bent op iemand of opgewonden raakt van iemand van hetzelfde geslacht. Maar zelfs dan is het nog steeds mogelijk dat je het niet hoeft te zijn. Dit geld zeker voor jongens in de pubertijd. Deze zullen er dan achter (moeten) komen of het gevoel dat ze hebben tijdelijk is of niet. Luister naar wat je gevoel zegt en accepteer het gevoel dat je hebt. Probeer dit niet te onderdrukken want dat zal er alleen maar voor zorgen dat jij je minder prettig zal voelen, nu en/of in de toekomst.

Het beste wat je kunt doen als je zelf twijfelt over je geaardheid is er rustig de tijd voor nemen. Probeer niet in 5 minuten tot de oplossing te komen want dat lukt je niet. Denk er dan liever niet al te veel over na en laat het je maar overkomen. Je zult dan vanzelf ontdekken wat en wie je leuk vind.

Misschien helpt dit?
Nog een keer,… We kunnen niet over jou bepalen of je nu wel of niet homoseksueel bent. Maar misschien kunnen we je helpen er op een bepaalde manier over na te denken of je het wel of niet bent. Hieronder vind je enkele vragen van bezoekers van De kast uit! Met daarbij in het kort wat meer informatie.

Ik heb een lieve vriend en houd van hem. Ben ik homo?
Houden van is een gevoel van liefde die heel dicht bij het liefdesgeluk van een relatievorm kan staan. Je kunt zo erg van iemand houden dat het je beste vriend is maar ook je partner kan worden. Houd je van je vriend of ben je echt verliefd en wil je alles met elkaar delen. Dus ook op seksueel gebied.

Ik kijk wel eens jongens na op school, in de stad, het station etc. Ben ik dan homo?
Zowel jongens al meiden kijken wel eens iemand na. Of diegene een jongen of een meisje is maakt niet zoveel uit. Je kunt iemand nakijken omdat hij knap is zonder er een bedoeling bij te hebben. Of omdat hij mooi gekleed is, of juist vreemd. Maar je kunt ook iemand nakijken omdat je hem echt heel knap vind. Het “daar wil ik wel een beschuitje mee eten” idee zeg maar. Van een leuke jongen nakijken wil niet meteen zeggen dat je homo bent.

Ik droom over een vriend van me. Ben ik nu homo?
Iedereen droomt wel eens over zijn of haar vrienden. Vaak gemixt met iets wat je hebt meegemaakt of wat je heel graag mee zou willen meemaken. Soms lijkt het wel alsof jij je eigen dromen niet in de hand hebt en dat je ineens iets droomt wat je niet verwacht had. Jij kunt een betekenis geven aan die droom. Maar ga niet uit op iets wat je gedroomd hebt. Misschien heb je wel eens gedroomd dat je een beroemde zanger of een bekende acteur was. Door het te dromen ben je het niet. Dat geld ook voor dit. Dromen over iemand maakt je nog niet homo. Al kan de droom wel je diepste verlangen zijn,…

Ik zou graag een seksuele ervaring willen hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Ben ik dan homo?
Nee. Althans dat hoeft niet. Als dit is uit nieuwsgierigheid om te weten hoe het is om seks te hebben met iemand van hetzelfde geslacht, dan maakt dit je niet meteen homo. Het wordt een ander verhaal als je alleen maar seks zou willen hebben met iemand van hetzelfde geslacht en/of alleen maar kan houden van mensen van hetzelfde geslacht.

Heteroseksuelen die twijfelen aan hun geaardheid
Kan dat? Jazeker! Maar vaak komt deze vorm van twijfelen door een heel andere reden. Waar mensen die later homo blijken te zijn, vaak twijfelen aan hun gevoelens, is het bij heteroseksuelen vaak een ervaring die hen aan het twijfelen brengt. Een seksuele ervaring kan al genoeg zijn voor sommigen om te gaan twijfelen. Terwijl dit helemaal niet nodig is. Het komt vaker voor dat heteroseksuelen een seksuele ervaring opdoen met iemand van hetzelfde geslacht. Vooral in de pubertijd gaan mensen seksueel op onderzoek en het is dan niet vreemd dat hierbij een keer een seksuele ervaring met een seksegenoot wordt opgedaan. Dit kan trouwens ook gebeuren op een latere leeftijd. Een sterke vriendschap en een scheutje toevallige omstandigheden kan soms voor onverwachte ervaringen zorgen. Of je hier achteraf wel of niet blij mee bent laten we hier even in het midden maar een dergelijke seksuele ervaring maakt je nog niet meteen homo of biseksueel.

Heteroseksueel met homoseksueel contact
Er zijn ook mensen die aangeven heteroseksueel te zijn en toch homoseksueel contact hebben. Dit kan zijn met homoseksuelen maar ook met andere heteroseksuelen. Deze mensen staan open voor seks met mensen van hetzelfde geslacht maar willen hier geen relatie mee. Deze vorm van “open minded” komt niet heel vaak voor, maar het komt voor. De wijze van seksueel contact verschilt. Waar de een alleen kiest voor het gezamenlijk masturberen (voor de kick of voor de gezelligheid) met een bekende (vriend / kamergenoot etc) of onbekende, gaan andere verder met het seksuele contact. Zeker in het begin waar deze vorm van seksueel contact nieuw is voor ze, brengt sommige aan het twijfelen. Als men eenmaal heeft “ontdekt” wat haar lustgevoelens willen dan kunnen ze het vaak gemakkelijk een plek geven en de seksuele geaardheid en het seksuele contact los zien van elkaar.

Anderen zeggen dat ik homoseksueel ben
Wat weten die ervan! Alleen jij kunt zeggen of het waar is of niet. Heel soms denken anderen te kunnen zeggen of iemand homoseksueel is. Die gay radar zoals dat heet gaat vaak puur en alleen uit op het uiterlijk. Natuurlijk zijn er jongens die wat vrouwelijker zijn en vrouwen die wat mannelijker zijn. Maar dit hoeft helemaal niets te maken te hebben met je seksuele voorkeur. Als jij zelf weet dat het niet zo is dan is dat zo. Laat je vooral niet in twijfel brengen wat anderen over je zeggen.

Kan ik er met iemand over praten?
Ja, u kunt een afspraak maken met één van onze voorlichters. Vul hiervoor het contactformulier in!