Informatie en Advies

Homoseksueel

Als iemand zich emotioneel of seksueel aangetrokken voelt door mensen van hetzelfde geslacht, wordt hij of zij homoseksueel genoemd. Iemand die homoseksueel is zal dezelfde gevoelens kennen als een heteroseksueel iemand. Hij of zij wordt verliefd, kent het gevoel van houden van, en wordt opgewonden van iemand. Alleen zijn deze gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht. Een homoseksuele jongen wordt homo of gay genoemd. Een meisje met homoseksuele gevoelens is lesbisch of wordt een lesbo genoemd.

Biseksueel

Er zijn ook mensen die zowel gevoelens hebben voor mensen van het andere geslacht als voor mensen van hetzelfde geslacht. Deze worden biseksueel genoemd. Bij biseksualiteit komt het vaak voor dat er wel een sekse voorkeur is. Maar dit is niet altijd. Sommige biseksuele mensen geven aan dat ze moeite hebben een relatie te onderhouden. Dit komt vaak voort uit het gemis van (seksueel) contact met iemand anders. Bijvoorbeeld als een biseksuele vrouw een relatie heeft met een man, kan het voorkomen dat ze het contact met een vrouw mist.

Homoseksueel gedrag

Homoseksueel gedrag moet je niet verwarren met homoseksuele gevoelens. Iemand die heteroseksueel is, kan seks hebben met mensen van hetzelfde geslacht, zonder dat hij of zij het gevoel heeft homoseksueel te zijn. In de puberteit is het bijvoorbeeld niet vreemd dat iemand seksueel op onderzoek gaat en daarbij seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht. Dit maakt hem of haar nog niet homoseksueel. Een ander voorbeeld van homoseksueel gedrag is wanneer iemand die heteroseksueel is, geen toegang heeft tot iemand van de andere sekse, terwijl er nog wel een seksuele drang is. Dit gebeurt bijvoorbeeld in gevangenissen omdat je daar vaak alleen gevangen zit met mensen van hetzelfde geslacht. Het kan ook zijn dat iemand zich heteroseksueel noemt en ook is, terwijl deze ook seks heeft met mensen van hetzelfde geslacht.

Hoe vaak komt homoseksualiteit voor?

Een aantal keer is er onderzoek gedaan naar homoseksualiteit en hoe vaak het voorkomt. Men gaat er vanuit dat ongeveer 10% van alle mensen homoseksuele gevoelens heeft, of aan homoseksueel gedrag doet. Ongeveer 5% tot 7% geeft hier daadwerkelijk de voorkeur aan en noemt zichzelf homoseksueel of biseksueel

Acceptatie

Homoseksualiteit wordt steeds meer geaccepteerd. Vooral de jongere generaties hebben veel minder moeite met homoseksuelen dan de wat oudere mensen. In enkele landen – waaronder Nederland en België – is het mogelijk om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Maar er zijn helaas ook nog genoeg mensen die homoseksualiteit niet kunnen accepteren. Dit kan onder andere komen door hun geloofsovertuiging, hun eigen denkbeeld over homoseksualiteit of door wat hun land of staat van herkomst denkt over homoseksualiteit. In een zeldzaam geval is homoseksualiteit zelfs een strafbaar feit.

In de volgende landen staat op homoseksueel gedrag nog de doodstraf:

 • Iran
 • Jemen
 • Mauritanië
 • Saoedi-Arabië
 • Soedan
 • Verenigde Arabische Emiraten

In de volgende landen staat op homoseksueel gedrag nog een levenslange gevangenisstraf:

 • Bangladesh
 • Bhutan
 • Guyana
 • India
 • De Maldiven
 • Nepal
 • Singapore
 • Oeganda

Naast bovenstaande landen zijn er nog enkele landen waar men afkeurend kan reageren op homoseksualiteit. Controleer voordat je op vakantie gaat goed hoe het land omgaat met homoseksualiteit en pas je daar eventueel op aan. zo voorkom je eventuele problemen als je eenmaal op je vakantieplek bent aangekomen. Als je een reis boekt via een reisbureau laat je dan door hen informeren.