Het vertellen dat je homo of biseksueel bent

Het is heel gemakkelijk op te schrijven hoe jij je coming out kunt doen. Maar in de praktijk kan het soms best moeilijk zijn. Mogelijk dat we je hier wat verder kunnen helpen bij het doen van je coming out.

Wie vertel je het wel en wie niet?

Jij bepaald natuurlijk zelf aan wie je het wel of niet verteld. Maar bedenk vooraf wel aan wie je het wel wilt vertellen en hoe de mensen aan wie je het verteld ermee om moeten gaan. Zeker als deze mensen ook nog andere mensen van jou kennissen kring kennen is het zowel voor jou als voor diegene belangrijk om te weten hoe jij ermee om wilt gaan. Mogen ze het doorvertellen of juist niet?
Houd er rekening mee dat je het niet altijd in de hand hebt. De kans is aanwezig dat als je het verteld aan iemand op school of van het werk, dat het dan toch doorvertelt wordt (roddelen).

Laat aan diegene aan wie je het vertelde weten of ze het door mogen vertellen of niet. Zeker als je dat niet wilt is dit belangrijk om te laten weten.

De eerste keer kan best moeilijk zijn

Als je het voor het eerst aan iemand wil vertellen kan dit best lastig zijn. Het is niet erg als het in het begin niet lukt om het te vertellen. Het is ook moeilijk om het juiste moment uit te kiezen en dan ook nog het onderwerp ter sprake zien te brengen. En dan hebben we het nog niet over hoe je het moet vertellen. Laat je niet afschrikken wanneer het je overkomt en probeer het later gewoon nog een keer. Probeer te oefenen hoe je het iemand gaat vertellen en hoe je kunt reageren op de reacties (komen we zo nog op terug). Op die manier heb je toch al een beetje een verhaal in je hoofd waardoor het misschien wat gemakkelijker gaat.

Kies een vertrouwde locatie

Vaak helpt het om een plek uit te kiezen waar jij je prettig of op je gemak bij voelt. Dit kan je een vertrouwd of zelfs een veiliger gevoel geven waardoor het allemaal net is makkelijker gaat.
Als je niet weet hoe iemand zal reageren is het mogelijk verstandiger om een openbare locatie te kiezen. Het is dan gemakkelijker om het gesprek te beëindigen en weg te lopen mocht het misgaan. Dit gaat wat moeilijker als het gesprek gehouden wordt bij jou thuis of bij diegene aan wie je het verteld.

Het kiezen van het juiste moment

Altijd lastig. Eigenlijk bestaat het perfecte moment niet, want er is altijd een “excuus” te vinden om op het laatste moment ervoor te kiezen om het uit te stellen. Dit is helemaal niet erg. Vaak is er een reden om het nog even uit te stellen. Niet zozeer het excuus maar misschien meer omdat je er nog niet aan toe bent. Als je het echt wilt vertellen en je “betrapt” jezelf erop dat je steeds een excuus vind, dan zou je het volgende eens kunnen proberen.
Bel (of mail) de persoon aan wie je het wilt vertellen en vraag of jullie een keer kunnen afspreken. Laat hem of haar weten dat je iets belangrijks wilt vertellen waar je al langere tijd mee zit en dat je het moeilijk vind om het te vertellen. Door dit zo te doen sla je twee vliegen in een klap. Aan de ene kant kun je er nu bijna niet meer onderuit, je kennis weet nu immers dat je met iets rondloopt waar je het moeilijk mee hebt. Maar aan de andere kant is je kennis nu een beetje voorbereid om een zwaar gesprek. Als je het nu gaat vertellen is de kans groot dat de reactie positief is.

Tijdens het vertellen, wat voel je dan

Sommigen zouden graag van te voren willen weten hoe het is om je coming out te doen aan iemand. Op het Internet zijn er een aantal websites te vinden die verhalen hebben van mensen die hun eerste coming out ervaring al hebben gehad. Misschien helpt het om er een aantal te lezen. Misschien brengen die verhalen je wel op andere ideeën hoe dat jij je coming out zou kunnen doen.
Zeker de eerste paar keren mag je er rekening mee houden dat je wat zenuwachtig zult zijn. Je kunt het misschien vergelijken met het houden van een spreekbeurt voor een hele klas. Misschien zul je wat momenten hebben waarop je even niet weet wat je zeggen moet. Dit is niet vreemd of erg. Laat even weten dat je het moeilijk hebt en  Las een adempauze in.
Sommige mensen die het vertellen kan er spontaan veel emotie vrijkomen. Dit is menselijk en dat kan de beste overkomen. Laat je niet afschrikken als dit je mocht overkomen.

Het vertellen aan je ouders

Velen vinden het gemakkelijker om hun coming out te doen aan vrienden en kennissen dan aan hun ouders. Misschien deel jij dit gevoel ook wel. Het blijven immers toch je ouders en het is dan wel zo prettig dat je ouders je steunen. Het zal je dan misschien goed doen om te weten dat de meeste ouders het (uiteindelijk) accepteren. Waarom uiteindelijk tussen haakjes staan, daar komen we zo nog even op terug.

Wat je moet weten als je het je ouders wilt vertellen is dat je ouders een bepaalt verwachtingspatroon hebben. Jou ouders zullen daar zeer waarschijnlijk geen uitzondering in zijn. Zo denken de meeste ouders al ver vooruit als het gaat om relaties en kinderen. Ze zien jou als hun kind al een relatie krijgen, trouwen en uiteindelijk kinderen krijgen. Vaak denken ze niet aan de mogelijkheid dat je homoseksuele gevoelens hebt. Als je hun gaat vertellen dat je deze gevoelens wel hebt, is het verstandig om dit in je achterhoofd te houden.
Ouders gaan vaak heel anders om met deze nieuwe informatie. Waar vrienden en andere kennissen vaak eerst willen weten hoe je dat zo zeker weet en of je al een relatie hebt gehad of nu hebt, zullen ouders eerder geneigd zijn te denken dat je nu minder gelukkig zult zijn of problemen zult krijgen op school of werk.
Wil je het je ouders vertellen dan is het goed om eerst af te wachten hoe hun eerste reactie is. Ga daarom (in het begin) niet te veel in op details. Als je al een relatie hebt, vertel dit niet direct, of ze moeten erom vragen natuurlijk. Laat je ouders zelf bepalen wat ze willen weten door hun de vragen te laten stellen. Stel ze tegelijkertijd gerust door te zeggen dat je er zelf geen problemen mee hebt en dat je nu nog steeds gelukkig bent (als dit zo is natuurlijk).