Gratis en anoniem vaccineren bij de GGD tegen hepatitis B

Al langere tijd  kunnen alle  mannen die seks hebben met mannen zich gratis laten vaccineren tegen hepatitis B bij de GGD. Heel veel mannen hebben zich al laten vaccineren, maar nog niet iedereen. Heb jij je nog niet laten vaccineren? Dan heb je de mogelijkheid dat te laten doen op vrijdag  2 oktober  bij het COC van 21:30 tot 23:30 uur. Dan zijn medewerkers van de GGD aanwezig die je ter plekke kunnen vaccineren en bij vragen adviseren.

Doe je dat liever bij de GGD, ook van harte welkom.

Ben je ooit gestart met de serie, maar heb je hem niet afgemaakt, je kunt hem nog steeds afronden, ook al zit er lange tijd tussen.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ernstige soa. Het is 100 keer besmettelijker dan hiv en kan onder meer via bloed en sperma worden overgedragen. Een infectie met hepatitis B kan leiden tot ernstige leverziekte. Voor een volledige en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen hepatitis B zijn drie vaccinaties nodig. Een maand na de eerste vaccinatie krijg je de tweede prik. Een half jaar later krijg je de derde en laatste. Na drie prikken ben je dan voor de rest van je leven beschermd tegen hepatitis B. Vaccinatie is gratis en gemakkelijk geregeld via de GGD.

Eerste vaccinatie

Bij de eerste vaccinatie wordt bloed afgenomen. Daarin is te zien of je ooit in aanraking bent gekomen met hepatitis B en of de infectie chronisch is.

 • Als je eerder hepatitis B hebt gehad en zelf genezen bent, hoef je niet verder gevaccineerd te worden.
 • Indien je chronisch drager bent van hepatitis B, word je verwezen naar een arts. Je arts bespreekt vervolgcontroles en of je behandeling nodig hebt

Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis B én hepatitis A: Twinrix. Vraag ernaar als je voor je hepatitis B-vaccinatie naar de GGD gaat. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie,  (ongeveer 20 Euro).

Uitslag en tweede vaccinatie

Een maand na de eerste vaccinatie kom je voor je tweede vaccinatie. De uitslag van het bloedonderzoek krijg je als je voor de tweede vaccinatie komt.

 • Het vaccin is veilig en effectief.
 • Je hebt meestal geen last van bijwerkingen, al ontstaat soms wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Dit zijn normale bijwerkingen van een vaccinatie.

Derde vaccinatie

Een half jaar na de eerste vaccinatie haal je je derde vaccinatie.

 • Na drie vaccinaties zijn 95 van de 100 mensen volledig en waarschijnlijk levenslang beschermd tegen hepatitis B.
 • Mensen met hiv of hepatitis C of personen die ouder zijn dan 50 jaar hebben meer kans om niet volledig beschermd te zijn na drie prikken.

Titerbepaling: test je bescherming

 • Om zeker te weten of je voldoende beschermd bent, kun je vier weken na je derde vaccinatie een zogenaamde titerbepaling laten doen. Een titerbepaling is helaas niet gratis en kost 55 Euro bij de GGD Hollands Noorden.
 • Een titerbepaling test het gehalte van afweerstoffen na vaccinatie. Is dit gehalte aan afweerstoffen en daarmee de bescherming tegen hepatitis B te laag? Dan krijg je gratis een tweede serie prikken aangeboden.

Serie niet afgemaakt?

Als je de serie van drie vaccinaties niet binnen een half jaar hebt gehad, is het toch zinvol om de serie af te maken. Je kunt de serie met  langere tussenpozen nog steeds met succes afronden. Er is wel een minimale tijd, maar geen maximale interval. Als je ze maar alle drie haalt. Ook is het mogelijk je drie prikken in verschillende steden te halen.

Gratis soa test bij de GGD

Waarom regelmatig op soa’s en hiv testen?

 • Omdat je seks hebt met mannen. Soa’s en hiv komen vaker voor onder mannen die seks hebben met mannen
 • Van seks kun je een soa krijgen, ook als je met condoom neukt of alleen pijpt
 • Soa’s en hiv geven vaak geen klachten. Je kunt hiv of een soa hebben en doorgeven aan anderen zonder dat je het merkt
 • Laat je een soa niet behandelen, dan loop je makkelijker hiv op
 • Hoe eerder je het weet, hoe beter voor je gezondheid. Het is nooit te laat om je te laten testen en behandelen.

 

Wanneer en hoe vaak testen?

Heb je wisselende sekspartners, laat je dan minstens elk half jaar testen op hiv en soa’s. Zo voorkom je dat je met een soa of hiv blijft rondlopen of deze doorgeeft aan je partners.

Laat je zo snel mogelijk testen als je:

 • Lichamelijke klachten  of symptomen hebt die kunnen passen bij een soa of hiv
 • Gewaarschuwd bent door een sekspartner dat hij een soa of hiv heeft. Ook als je zelf vermoedt dat hij een soa of hiv had, laat je dan zo snel mogelijk testen.
 • Denkt dat je hiv kan hebben. Hiv kan met een standaardtest al na 6 weken aangetoond worden, op sommige plekken zelfs al na twee weken

Als je hiv hebt, dan heb je een grotere kans op soa’s. Heb je hiv? Laat je minstens elk half jaar en liefst elke drie maanden  op soa’s testen. Bespreek met je hiv-behandelaar of hij je in ieder geval twee keer per jaar op hepatitis C kan testen. Deze soa komt veel voor bij mannen met hiv.

 

Hoe gaat een soa test in zijn werk bij de GGD Hollands Noorden

Online kan je een vragenlijst invullen. Daarna bel je voor het maken van een afspraak op bepaalde tijden en wordt er gekeken wanneer je je het beste kan laten testen. Bij klachten of waarschuwingen voor soa word je zo snel mogelijk ingepland.

Je kan je ook laten vaccineren tijdens een soa test bij de GGD. Dan wordt de hepatitis B vaccinatie ook  aangeboden.

Kijk voor verdere informatie op onze website: www.ggdhn.nl

Voor nog meer info kun je kijken op www.manofmietje.nl of www.mantotman.nl

 

Met vriendelijke groet,

Team seksuele gezondheid