COC organiseert vlammend protest tijdens opening Winterspelen

COC Nederland organiseert tijdens de opening van de Olympische Winterspelen op vrijdag 7 februari een vlammend protest bij het Amsterdamse Homomonument. Dat maakte de belangenorganisatie maandag bekend. 

‘Terwijl president Poetin in Sotsji zijn feestje viert, staan wij stil bij het andere gezicht van Rusland: de benarde positie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders, de antihomowet en de slechte mensenrechtensituatie,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de actie.

Het protest vindt plaats op vrijdag 7 februari, 18u30 – 19u30, bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.coc.nl.

Poetin-show
Onder het motto Vlam bij het Homomonument organiseert het COC een alternatieve ceremonie tijdens de opening van de Winterspelen. Een protest tegen de alsmaar verslechterende positie van LHBT’s in Rusland, een solidariteitsbijeenkomst voor Russische LHBT’s en een tegenhanger tegen de ‘Poetin-show’ in Sotsji.

De situatie van LHBT’s in Rusland verslechtert met de dag. Russische LHBT-organisaties rapporteren een sterke toename van geweld tegen LHBT’s sinds president Poetin in 2013 de antihomowet invoerde. In Russische sociale media verschijnen afschuwelijke filmpjes waarin LHBT’s worden mishandeld, vernederd en worden gedwongen om uit de kast te komen. Er zijn invallen en bommeldingen bij LHBT-bijeenkomsten en organisaties.

Het COC organiseerde afgelopen jaar twee keer eerder een demonstratie tegen de situatie in Rusland: tijdens het bezoek van president Poetin aan Nederland op 8 april en op het Amsterdamse Museumplein in augustus. Daar kwamen drie- tot vijfduizend mensen op af.

Het COC roept het kabinet op om ook helder stelling te nemen tegen de situatie in Rusland, door geen koning en minister-president naar Sotsji te sturen. Een petitie met die boodschap op www.coc.nl is inmiddels door bijna 28 duizend mensen getekend.

coc-nederland-logo