Alkmaar hijst tijdens National Coming Outdag 2013 de regenboogvlag

Samen met 31 andere gemeenten hees Alkmaar, het ministerie van OCW en Movisie de regenboogvlag op Coming Outdag, 11 oktober 2013.

De boodschap is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. In Alkmaar wordt de komende jaren uiting gegeven aan het meerjarenplan “Alkmaar kleurt Roze”. Daarbij wordt gewerkt aan de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

In Alkmaar werd de vlag door wethouder Emancipatie, Mirjam Hamberg samen met een aantal roze partners zoals het COC Noord-Holland Noord, de homoambassadeurs, Art. 1 Bureau voor Discriminatiezaken en betrokken raadsleden gehesen. Hierna volgde een roze ontbijt in het Stadhuis waarbij het thema “roze ouderen” in Alkmaar werd besproken. Dit gesprek werd geleid door Herman Boers, lid van het Consortum dat de Roze loper voor zorginstellingen organiseert.www.rozezorg.nl

De Coming Outdag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. Per 2013 is het aantal actieve gemeenten meer dan verdubbeld. De Coming Outdag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/homo-emancipatie