Actie tegen homofobe St. Petersburg-wet

“Propaganda van sodomie, lesbische, biseksuele en transgender issues moet strafbaar gesteld worden.” Woensdag 29 februari stemmen de wetgevers in St. Petersburg voor de derde en laatste keer over dit wetsvoorstel. Expreszo roept iedereen op om via zijn of haar social media het homofobe voorstel te veroordelen.

In St. Petersburg wordt het homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) verboden om te praten, schrijven of lezen over wie zij zijn. Om de inwoners van St. Petersburg een hart onder de riem te steken roept Expreszo iedereen op om woensdag 29 februari voor één dag stil te staan bij de tot stilte maning van een hele bevolkingsgroep. Doe mee door je profielfoto op Twitter of Facebook aan te passen aan de gelegenheid.

Wetsvoorstel
Sinds november 2011 is men in de Russische stad bezig met het betreffende wetsvoorstel. Gezien de status van St. Petersburg binnen de Russische Federatie, kent de stad tegenwoordig een autonomie vergelijkbaar met die van een Amerikaanse staat. Verwacht wordt dat het stadsbestuur de wet nu definitief aan zal nemen. Het voorstel werd al twee keer eerder goedgekeurd. Afgelopen vrijdag, 24 februari, werd een openbare hoorzitting rondom het idee nog gemanipuleerd door voorstanders. De aanwezige stadsbewoners kregen onder meer foutieve statistieken betreffende homoseksualiteit uitgedeeld. Ook werden er lezingen gehouden over de perversie van homoseksualiteit en het isoleren van homoseksuelen.

Afkeuring
Vanuit de gehele wereld is inmiddels met afschuw gereageerd op de huidige ontwikkelingen. Een petitie op All Out is inmiddels meer dan 270.000 keer ondertekend. Deze handtekeningen zijn aangeboden aan de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid binnen de Europese Unie, Catherine Ashton. Zij heeft de Russische premier Poetin aangesproken.

Ook de Verenigde Staten hebben op eenzelfde manier gereageerd. Dit kwam hen echter op een berisping vanuit Rusland te staan. Konstantin Dolgov, commissaris voor Mensenrechten, Democratie en Rechtsstaat binnen het Russische ministerie van Buitenlandse zaken: “We zijn verbijsterd door de Amerikaanse poging om het Russische wetgevingsproces te beinvloeden. Wij vinden deze poging ongepast en niet in lijn met de relatie tussen onze staten.”

Actie
Dinsdag 28 februari wordt over de gehele wereld actie gevoerd tegen het wetsvoorstel. Expreszo roept iedereen op om mee te werken vanuit zijn of haar social network. Keur de homo- en transfobe wetgeving in St. Petersburg af door je profielfoto op Twitter of Facebook aan te passen aan de gelegenheid. Dit kan door een van de beschikbare beelden. Ook kan je ervoor kiezen om de poster te verspreiden of de cover op je Facebook-pagina aan te passen. Expreszo voorzitter Benjamin van Es: “Laat zien dat je de lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in St. Petersburg steunt. Never let someone silence you for who you are.”

Never let someone silence you for who you are.

Ga naar bovenstaande link voor:
Profielfoto voor facebook en twitter
Coverphoto-facebook
Poster (om op te hangen én om op te sturen naar Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken)