Aandacht voor kwetsbare homo’s

HDC Media
door Marjolein Eijkman

‘Nog veel te doen zolang ‘homo’ scheldwoord is’

Alkmaar Een verhaal over een lesbisch stel in Rusland van wie de kinderen dreigden te worden afgenomen, raakte haar zo, dat Alkmaarse Maaike Kardinaal (36) besloot voorzitter te worden van COC Noord-Holland Noord.
Haar missie als kopvrouw van de belangenvereniging voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen: meer aandacht voor kwetsbare groepen als gehandicapten en ouderen. En, met over twee dagen Paarse Vrijdag in het verschiet: voorlichting op scholen.
Kardinaal is manager kinderopvang en getrouwd met een vrouw met wie ze twee kinderen heeft. ,,We hebben allebei een kind van een donor, die afstand heeft gedaan van de kinderen. Een man had de kinderen gewoon kunnen erkennen. Omdat wij allebei vrouw zijn, moesten we elkaars kind adopteren. Ik kan zo pissig worden over zulke rechtsongelijkheid. Die wet is nu gelukkig veranderd, maar daar heeft het COC wel twaalf jaar lang voor gelobbyd.”
Het verhaal over het, eveneens lesbische, Russische stel kwam ‘ineens heel dichtbij’. ,,Het trok me over de streep toen de vacature van COC-voorzitter voorbij kwam. En een vrouw als voorzitter is ook wel eens goed.”
Rosé COC Noord-Holland Noord heeft zo’n 250 leden. Thuisbasis is 1811 Dance & Drinks in Alkmaar met naast reguliere caféavonden allerlei activiteiten. Verder is er de Roze Week met onder meer een roséproeverij, een stadswandeling en een debat. Publiekstrekker is de Alkmaarse Grachten Parade. ,,Wel jammer dat de media altijd inzoomen op de bootjes met extreme figuren”, vindt Kardinaal. ,,Elke homo mag er zijn, ook de leernicht met string, maar aandacht voor de veel grotere groep ‘gewone homo’s’ zou goed zijn.”
Burgerlijk Zelf is ze ‘zo burgerlijk als de rest van Nederland’. ,,Ik heb het goed voor elkaar, maar er zijn ook kwetsbare homoseksuelen en voor hen wil ik me inzetten.” Voor ouderen bijvoorbeeld, die vaak in een verzorgingshuis weer de kast in gaan.
Op Paarse Vrijdag, morgen, gaat het om respect voor en solidariteit met homoseksuele jongeren.
Voorlichting is hard nodig, zegt Kardinaal.
Mietje ,, Zolang, ‘homo’, ‘mietje’ en ‘flikker’ scheldwoorden zijn, is er nog veel te doen. Er zijn vijf keer zo veel zelfmoorden onder homoseksuele jongeren dan onder heteroseksuele jongeren. Voor jonge mensen is het zo belangrijk dat ze het gevoel hebben dat het oké is. Zelf kwam ik pas op mijn 25e uit de kast. Ik groeide op in een dorp, daar was geen homoseksualiteit. Pas toen ik in Amsterdam een lesbische collega had, viel alles op zijn plek, begreep ik die liefdesliedjes ineens.”

Bron:Noordhollands Dagblad