Joop Schermer stopt als voorzitter COC Noord-Holland Noord

Alkmaar – Joop Scherm stopt na zes jaar als voorzitter van COC Noord-Holland Noord. ,,Als we lasting gevonden worden, zijn we goed bezig.”

Waarom stoppen?

,,Na zes jaar kun je niet herkozen worden. Zo staat dat in de statuten. Ik heb gelukkig een goede opvolger: Simon Broersma uit Hoorn. Voormalig PvdA-raadslid in Hoorn en ambtenaar in Zaanstad.”

Gaat het goed met COC in Noord-Holland?

,,De loop zit er weer in. Ook in ons café in Alkmaar. Goed voor de kassa en dus voor het COC, want we krijgen minimale subsidie. Alleen de gemeente Langedijk heeft als enige gemeente in ons werkgebied van 24 gemeenten voor 2011 een bijdrage gedaan van 1300 euro waarmee we heel blij zijn. Maar het is een klein beetje vergeleken met bijvoorbeeld COC-afdeling in Rotterdam. Die krijgen 20.000 euro van de gemeente.”

Misschien is het COC niet meer nodig?

,,Juist wel! Voorlichting op scholen is nog altijd van groot belang. Uit onderzoek door de GGD in 2011 bleek dat vijftig procent van de jongeren homoseksualiteit nog altijd niet normal vinden. Er is daarnaast nog altijd veel ondersteuning nodig bij coming out. Ontzettend veel jongens en meisjes van 16,17 jaar worstelen met de vraag: hoe zeg ik het tegen mijn vrienden?”

Nemen de gemeenten boven het Noordzeekanaal het onderwerp homoseksualiteit serieus genoeg?

,,In het algemeen denken bestuurders graag: Bij ons spelen problemen als discriminatie niet. We hebben vorig jaar alle scholen in het gebied aangeschreven voor een lerarendiscussie. Geen enkele reactie. Het is je kop in het zand steken. Neem het buddywerk, waarvoor ik nu trainingen volg. De Schorer Stichting in Amsterdam die deze training geeft, wordt honderd procent door de gemeente Amsterdam gefinancierd. Kom je al hiv-patient van buiten Amsterdam en zoek je begeleiding, dan kun je het vergeten.”

Homoseksualiteit is toch geaccepteerd?

,,De acceptatie is er wel. De toleratie niet. Die neemt af. In al die jaren dat ik hier zat, heb ik nooit iets gehoord over geweld tegens homo’s. Maar dit jaar zijn alleen al in centrum van Alkmaar twee jongens in elkaar geslagen. Een jongen ken ik. Je kunt aan hem duidelijk zien dat hij gay is. Buiten bij de cafés begonnen een paar jongens hem uit te schelden. Hij werd in zijn gezicht gespuugd en geslagen. In De Rijp is een homo zijn woning uit gepest. Dat gebeurt hier gewoon in Noord-Holland.”

Volgens Bureau Discriminatiezaken krijgt discriminatie meer aandacht dan discriminatie van moslims. Zijn homo’s de knuffelminderheid geworden?

,,Haha, ik denk het niet. Misschien voelt dat zo omdat wij een sterke lobby hebben. Het COC timmert nadrukkelijk aan de weg. Zie de discussie over de weigerambtenaren, zie de discussie over verplichte voorlichting op scholen. Zelfs Frits Bolkestein zei dat homo’s zich nu maar een tijdje koest moeten houden. Als we lasting gevonden worden, zijn we juist goed bezig.”

Wat gaat u nu doen?

,,Ik ga me als buddy inzetten voor bijvoorbeeld roze ouderen. In verzorgingshuizen zullen in de nabije toekomst veel bewoners komen die openlijk homo-seksueel zijn. Zij leiden vaak een eenzaam bestaan. Ook ga ik jonge hiv-positieven begeleiden. Het aantal neemt weer toe. De huidige jongeren zijn van na de aidsgolf in de jaren tachtig en zich minder bewust van de gevaren. Er is kortom nog genoeg werk te doen.”

Bron: Alkmaarsche Courant – Koen van Eijk

Geef een reactie