Even voorstellen…Marloes Derksen

Er kwam een advertentie  voorbij op de Facebookpagina van COC Noord-Holland Noord….. “Coördinator Voorlichting en Coming Out gezocht”. Ik denk dat ik er nog geen 2 minuten over nagedacht heb! Dát wil ik doen!

Inmiddels zijn we alweer 5 maanden verder en staan er al veel voorlichtingsafspraken in de agenda’s van de voorlichters!

Mijn naam is Marloes Derksen. Begin augustus 2013 ben ik verhuisd van Deventer naar Heerhugowaard om samen met mijn vrouw en kinderen in één huis te kunnen wonen.

Één dag per week studeer ik en vier dagen per week sta ik (alweer 16 jaar) met veel plezier voor de klas (eerst 12 jaar lichamelijke opvoeding en sinds 4 jaar Duits). Sinds augustus 2013 werk ik voor het Clusius College in Alkmaar.

Doordat ik constant in aanraking kom met de doelgroep voor de voorlichting vanuit COC, merk ik dat voorlichting erg noodzakelijk is. Er wordt onnodig veel gescholden met “homo”. De tieners zijn zich er vaak niet eens van bewust dat het iemand (uit de eigen klas) kan raken. Ik vind het dan prachtig wanneer ze dit wél beseffen, nadat ze er met mij over gepraat hebben.

Er zijn nog veel gezinnen, waar niet gepraat kan worden over homoseksualiteit. Als school heb je hier een aanvullende functie en is het dus een logische keuze om het COC voorlichting te laten geven.

“Wat betekent COC nou eigenlijk? Oh, hebben jullie een eigen café? Hoe heet het als je op meisjes en jongens verliefd kunt worden? Waar kan ik terecht als ik meer informatie wil?” zijn veel terugkerende vragen.

Door voorlichting te geven, kunnen deze (en nog veel meer) vragen beantwoord worden.

Het is een stukje bewustwording: in elke klas zitten, statistisch gezien, gemiddeld 2 tieners die homoseksuele gevoelens hebben, biseksueel of transgender zijn.

Het mooie is dan, wanneer je dit zegt tijdens een voorlichting, alle leerlingen om zich heen gaan kijken….. 😉

Voor mij valt deze taak in het verlengde van mijn schoolwerk en is het relatief makkelijk te combineren. Gelukkig heb ik een grote groep enthousiaste voorlichters om me heen en hebben we recent nog twee ambitieuze dames mogen verwelkomen!

Om af en toe aan te schuiven bij de bestuursvergaderingen voelt prettig. Zo weet ik wat er nog meer speelt, buiten mijn eigen kleine stukje COC. Het bestuur bestaat uit een handjevol leden, die allemaal een eigen kar trekken binnen het COC, om samen tot een mooi geheel te kunnen komen.

Ik ben blij dat ik deze taak op me mocht nemen!

Mochten er nog leden dit lezen, die op zoek zijn naar een passende invulling voor hun vrijwilligersactiviteiten: voorlichters hebben we nooit genoeg, dus neem dan even contact met me op, via: voorlichting@cocnoordhollandnoord.nl .

Aangezien ik een behoorlijke bezige bij ben, tref je me niet zo heel vaak in 1811 Dance&Drinks, maar dat zal wel mijn goede voornemen zijn voor 2015 (beetje vroeg, maar toch).

Tot 1811 Dance&Drinks!

Marloes

10371736_640768092679415_7080742212194582459_n

 

Geef een reactie